Archive for november, 2015

Koh phi ph

torsdag, november 26th, 2015

Koh phi phi är en ganska turistexploaterad ö belägen mellan Krabi och Phuket. Hit kommer massor av backpackers varje år och det pågår en ständig utbyggnad av bungalows m.m. Det finns fortfarande ingen fordonstrafik på ön. Vänta dig inget öde paradis då du åker hit. Mötet med piren och barkvarteren i Ao Ton Sai kan bli en chock. Här har nämligen turismen dragit in: lyxhotell, restauranger av alla slag (även en svensk-mexikansk), de obligatoriska reggaebarerna och numera också en bankomat.
Över en miljon turister åker till öarna varje år. Men de är fortfarande vackra, med dramatiska toppar, mörkgrön djungel och några av de finaste stränderna i Thailand. Du tar dig enklast hit med expressbåtar från Phuket Krabi eller Koh Lanta. Bilden nertill visar den mysiga viken Ton Sai Bay som fungerar som ankomst- och avresehamn för ön.

Koh Phi Phi är förvisso. till skillnad för 10 år sedan, väldigt exploaterad och är inte längre den mysiga paradisö som många kommer ihåg den som men det finns fortfarande små lugna vikar för den som letar ordentligt.

Det var i Maya Bay på Koh Phi Phi Leh som Leonardo di
Caprio dök i filmen ”The Beach”. När man talar om Phi Phi Islands talar man egentligen om två öar Koh Phi Phi Don och Koh Phi Phi Leh. På Koh Phi Phi Leh får man inte övernatta utan hit kommer man på dagsutflykter. Detta område är mycket vackert. Det kan dessvärre bli ganska trångt mellan utflyktsbåtarna.

Vad gäller boendet så finns allt från lyx till enkla bungalows för 400 Bath natten. Hotellraggarna möter så fort du kliver i land.
Vill du kunna sova på nätterna ska du söka dig bort från larmet i barkvarteren. Parkera bagaget och gå runt och titta. Billigast bor du i Lo Dalam, stranden på öns andra sida. Hit går du på tio minuter från piren i Ton Sai Bay

Eftersom det inte finns några fordon på ön så blir shoppingen och strosandet runt om på gatorna en fröjd. Priserna är kanske inte de billigaste men visst är det mysigt att gå omkring och bara titta på altl som säljs.

Posted in Okategoriserade | Kommentarer inaktiverade för Koh phi ph

Surin Islands

torsdag, november 26th, 2015

Surin Islands är en ögrupp i Andaman havet bestående av fem öar, i norra delen av Thailands västkust. Öarna ligger på gränsen till Burma. Den enda befolkning här är de som arbetar på nationalparkens kontor (3 st) och de s.k. sjöhippiesarna (Sea Gipsies) som flytt den civiliserade världen. Alla finns dom på Koh Surin Tai och Koh Surin Neua.

De fem öarna är Koh Surin Neua, Koh Surin Tai, Koh Ri, Koh Kai, och Koh Klang. De två största öarna, Surin Neua och Surin Tai, som egentligen betyder nord- och sydön, har massor av lugna vikar med fantastiska koraller. Eftersom ögruppen ligger så långt ifrån fastlandet (3-5 tim med båt) så går inga regelbundna turistturer ut hit. Ögruppen är också skyddat område och vaktas av nationalparkens personal. Det går att hyra sig ett enkelt boende på nationalparkens kontor. Du kan också ringa dom och höra om väder, vind och om rum finns lediga på tel. nr. (076) 419028-9.

Självklart får vi inte glömma att nämna den fantastiska undervattensmiljön som finns här för dykare. Det finns massor av dykfirmor längs kusten som ordnar turer ut hit på begäran. Ögruppen är kanske inte lika känd som Similan Islands, men är minst lika bra. Anledningen till detta är att Similan ligger närmre civilisationen (dvs, Phuket) än Surin.

Posted in Okategoriserade | Kommentarer inaktiverade för Surin Islands

Ko Pha-ngan, flum eller paradis?

torsdag, november 26th, 2015

Denna händelsernas ö har många ansikten. Mest känd är den för sina månatliga fullmånepartyn som kan vara rätt så vilda. Men det finns även paradisets gömställen på ko phanang. Bilden bredvid visar mig i en gosig hängmatta med utsikt över havet. I restaurangen bredvid köper man en god milkshake och sen är det bara att njuta.

Bottle Beach är namnet på detta paradis. Då inga riktiga vägar leder hit får man ta taxibåt. Fyra ”resorter” finns här och det är svårt att få ett ställa att bo på. Bästa är att komma dit vid tolvtiden på dagen då folk checkar ut.

Tänk på att elen bara är på under några få timmar på kvällen. Det är väldigt enkelt boende men lugnet och känslan av overkligt paradis kompenserar detta. Vi bodde på Bottle Beach 1. Här serveras den underbara Chesters Burger som man inte får missa om man åker hit! Att ta sig vidare härifrån blir ju oftast med båt men är man sugen på natur-upplevelser och motion finns alternativ. Över bergen går en väg/stig som man kan följa till Thong Nai Pan Yai. En betydligt mer civiliserad och modern by med underbara bungalows a´la lyx. Men VARNING!!! Har du inte med dig tillräckligt med dricka på din gångtur så blir du tokig. Värmen skapar en viss irritation om man är hungrig och törstig! Det fick min sambo tydligt märka:)

Från Thong Nai Pan Yai kan man fara runt på Ko Phangan. Det finns ett hyrställe för mopeder så det är dubbla priset mot vad man är van vid. Ett måste är att besöka Thaan Sadeeth Nationalpark. Bor man på Hat Rin kan du ta dig vart du vill. Både med songthaews och moped. Varning för vägen till Hat Rin. Det är den mest olycksdrabbade på ön. På Hat Rin hålls de månatliga, världskända FullMoonParties. Tusentals människor samlas då för att festa dag och natt i ett stor megapartaj. Reaggemusik blandas med rytmer från annan musik och alla dansar, dricker, äter och njuter av livet. Droger är ett självklart inslag på dessa fester så man får tänka sig för lite när man dricker drinkar och annat. Men även den som varken dicker alkohol eller pysslar med droger får en garanterat oförglömlig och rolig upplevelse. Många nya kontakter binds här då nationaliteterna är väldigt varierande.

Pha Ngans största stad är Thongsala. Det är hit man kommer när man åker färja från Koh Samui, Surat Thani och Koh Tao. Detta är mittpunkten på ön där alla vägar möts och du kan åka vart du vill med songthaews. Ön har även ett nybyggt sjukhus som har öppet 24 h om dan. Ifall man kanske råkar på en orm eller nåt. Vi stötte på flera stycken men de var som tur är ofarliga. Men inte mindre skrämmande kan jag tillägga!!!!!!! Vill du vara på den säkre sidan så prata med lokalbefolkningen om vilka djur som är farliga.

 

Posted in Okategoriserade | Kommentarer inaktiverade för Ko Pha-ngan, flum eller paradis?

KRABI, möjligheternas provins

torsdag, november 26th, 2015

Krabi är ett av de vanligaste chartermålen i Thailand. Folk som bara ska vara borta en vecka eller två hamnar ofta i detta exotiska paradis. Kanske för att möjligheterna är så många just här?!

Stora delar av Krabi-provinsen är tyvärr överexploaterad. Det riktigt genuina thailänska har ersatts av det mer turist-inriktade thailändska. Staden i alla ära men jag trivdes bättre bland öarna. Och öar finns det gott om. Längs kusten ligger ungefär hundra-talet öar och väntar. Många av dem är oexploaterade paradis. Det är bara att leta så hittar ni just eran dröm-ö.

Från Krabi stad utgår flera färjelinjer ut till öarna. Detta gör staden till en bra utgångspunkt om man vill båtluffa. De mest kända öarna är PhiPHi islands och ko lanta men som jag skrev över så är utbudet betydligt större. Vi valde att stanna kvar på fastlandet ett tag och utforska stränderna kring krabi. Vi valde Ao Nang området som vårt mål och det var lyckat. Här finns gott om logi och matställen som heter duga. Stränder finns det förståss också gott om. Små vikar döljer sig mellan kalkstensklipporna och hit tar man sig med båt.

Det finns gott om mumsbitar att besöka i detta området. Bege er till Hat Tham Phra Nang och leta upp den gömda lagunen Sa Phra Nang. Det är en upplevelse som ni sent glömmer. För den snorkelsugne ligger små öar strax utanför Ao Nang. Hit tar man sig med taxibåt och det är verkligen bra snorkelvatten här. Mängder av koraller och liv och det finns även möjligheter till att dyka runt bland vrak.

Posted in Okategoriserade | Kommentarer inaktiverade för KRABI, möjligheternas provins