Rekommendationer

Den lilla ön Koh Jum ligger mellan Krabi och Koh Lanta. Mindre känd än sin granne. Det är en av de få öar i Thailand som fortfarande undgått massturism. Ganska vild och har inte riktigt moderniserats. Koh Jum är vanligtvis den typ av plats där människor kommer för ett par dagar och slutligen stanna längre förförd av den avkopplande atmosfären. Stränderna är ibland steniga och vattnet är inte lika turkost som i Koh Lanta och dess nivå kan ibland vara för lågt för simning men utan tvekan kommer du att njuta av att vara här. Om du älskar att ha en uppsjö av aktiviteter att göra kommer du förmodligen att bli uttråkad. Det finns bara en handfull barer och lite att göra under dagen på Koh Jum förutom ett halvdussin stränder vid kusten västerut för trevliga promenader.
Den största byn, Ban Ko Jum ligger sydöst om ön. Det finns några butiker och restauranger. Ön är hem till cirka 3000 personer de flesta av dem är muslimer men det finns också samhällen av zigenare och buddister uppenbarligen.

Praktisk information och råd

Koh Jum hänvisar många till den södra delen av ön som då hette Koh Pu, norr. Det finns inte många boendeplatser på ön och ingen är luftkonditionerad bara fläktar som tillför svalka. Det måste sägas att det inte finns någon el på ön förutom några timmar på natten och ofta de används fotogenlampor för belysning. Från maj till oktober är vindarna starka i Koh Jum och de flesta boende är sedan länge stängda. Det är därför detta inte rätt tid att komma till Koh Jum.