Ko Pha-ngan, flum eller paradis?

Denna händelsernas ö har många ansikten. Mest känd är den för sina månatliga fullmånepartyn som kan vara rätt så vilda. Men det finns även paradisets gömställen på ko phanang. Bilden bredvid visar mig i en gosig hängmatta med utsikt över havet. I restaurangen bredvid köper man en god milkshake och sen är det bara att njuta.

Bottle Beach är namnet på detta paradis. Då inga riktiga vägar leder hit får man ta taxibåt. Fyra ”resorter” finns här och det är svårt att få ett ställa att bo på. Bästa är att komma dit vid tolvtiden på dagen då folk checkar ut.

Tänk på att elen bara är på under några få timmar på kvällen. Det är väldigt enkelt boende men lugnet och känslan av overkligt paradis kompenserar detta. Vi bodde på Bottle Beach 1. Här serveras den underbara Chesters Burger som man inte får missa om man åker hit! Att ta sig vidare härifrån blir ju oftast med båt men är man sugen på natur-upplevelser och motion finns alternativ. Över bergen går en väg/stig som man kan följa till Thong Nai Pan Yai. En betydligt mer civiliserad och modern by med underbara bungalows a´la lyx. Men VARNING!!! Har du inte med dig tillräckligt med dricka på din gångtur så blir du tokig. Värmen skapar en viss irritation om man är hungrig och törstig! Det fick min sambo tydligt märka:)

Från Thong Nai Pan Yai kan man fara runt på Ko Phangan. Det finns ett hyrställe för mopeder så det är dubbla priset mot vad man är van vid. Ett måste är att besöka Thaan Sadeeth Nationalpark. Bor man på Hat Rin kan du ta dig vart du vill. Både med songthaews och moped. Varning för vägen till Hat Rin. Det är den mest olycksdrabbade på ön. På Hat Rin hålls de månatliga, världskända FullMoonParties. Tusentals människor samlas då för att festa dag och natt i ett stor megapartaj. Reaggemusik blandas med rytmer från annan musik och alla dansar, dricker, äter och njuter av livet. Droger är ett självklart inslag på dessa fester så man får tänka sig för lite när man dricker drinkar och annat. Men även den som varken dicker alkohol eller pysslar med droger får en garanterat oförglömlig och rolig upplevelse. Många nya kontakter binds här då nationaliteterna är väldigt varierande.

Pha Ngans största stad är Thongsala. Det är hit man kommer när man åker färja från Koh Samui, Surat Thani och Koh Tao. Detta är mittpunkten på ön där alla vägar möts och du kan åka vart du vill med songthaews. Ön har även ett nybyggt sjukhus som har öppet 24 h om dan. Ifall man kanske råkar på en orm eller nåt. Vi stötte på flera stycken men de var som tur är ofarliga. Men inte mindre skrämmande kan jag tillägga!!!!!!! Vill du vara på den säkre sidan så prata med lokalbefolkningen om vilka djur som är farliga.