Surin Islands

Surin Islands är en ögrupp i Andaman havet bestående av fem öar, i norra delen av Thailands västkust. Öarna ligger på gränsen till Burma. Den enda befolkning här är de som arbetar på nationalparkens kontor (3 st) och de s.k. sjöhippiesarna (Sea Gipsies) som flytt den civiliserade världen. Alla finns dom på Koh Surin Tai och Koh Surin Neua.

De fem öarna är Koh Surin Neua, Koh Surin Tai, Koh Ri, Koh Kai, och Koh Klang. De två största öarna, Surin Neua och Surin Tai, som egentligen betyder nord- och sydön, har massor av lugna vikar med fantastiska koraller. Eftersom ögruppen ligger så långt ifrån fastlandet (3-5 tim med båt) så går inga regelbundna turistturer ut hit. Ögruppen är också skyddat område och vaktas av nationalparkens personal. Det går att hyra sig ett enkelt boende på nationalparkens kontor. Du kan också ringa dom och höra om väder, vind och om rum finns lediga på tel. nr. (076) 419028-9.

Självklart får vi inte glömma att nämna den fantastiska undervattensmiljön som finns här för dykare. Det finns massor av dykfirmor längs kusten som ordnar turer ut hit på begäran. Ögruppen är kanske inte lika känd som Similan Islands, men är minst lika bra. Anledningen till detta är att Similan ligger närmre civilisationen (dvs, Phuket) än Surin.